Foredrag – Artist talks Book en kunstner

Foredrag – Kunst og klimaekspedition til Grønland med kunstner Mette Hansgaard. 

 

Foredrag-kunstner-kunst-og-klima

Klima kunst foredrag af Kunstner Mette Hansgaard

Planeten jorden kan ikke bære flere forandringer, det viser flere videnskabelige artikler netop i disse år. Ser vi på de oversvømmelser, skovbrande etc. der florerer er det tydeligt at naturen taler sit eget sprog. Står vi ved et dramatisk vendepunkt?

klima-kunst-foredrag-mette-hansgaard
I november 2022 holdt jeg foredrag på Fredericia Artfestival om klimaforandringer i forbindelse med mit klima kunst projekt til Grønland.
I 2022 deltog jeg sammen med bl.a. Greenland Trees i en ekspedition til Grønland. Så jeg tog på kunst og klima ekspedition til Grønland. Her fik jeg også mulighed for at skabe en event på indlandsisen sammen med en gruppe polarforskere.
klimakunst-foredrag

Kunst og klimaforandringer

Når jeg fortæller om  klimaforandringer i min kunst, opstår der historier som har symbolske stories. Kunsten kommunikeres ud i form af akvarel, keramik og malerier. Siden år 2000 – har jeg været optaget af forskning, miljø og teknologi. Min interesse har ført mig vidt omkring. Jeg malede i år 2000 et stort kunstprojekt for at skabe fortællinger om 12 store forskningsprojekter. Hertil fik jeg dengang legater. Projektet tog 3 år at male. Fordi jeg brugte al min tid på at læse om forskning, fik jeg også siden hen job i bl.a. Forskningsstyrelsen på deltid, ved siden af min kunst. På den måde kom jeg til at kende en række af Danmarks dygtigste forskere og videnskabsfolk. Blandt andet Professor Jason Box fra GEUS som forsker i is-afsmeltning.  I gennem årene har jeg også været omkring det polare område, da jeg arbejdede med det Arktiske område. Det betyder, at jeg også ved en del om, hvad der foregår generelt. 

Grønland indlandsisen
Nedenfor kan du se et maleri fra mit første kunstprojekt om forskning, miljø og teknologi. Det forestiller Danmarks første satellit Ørstedsatellitten. Det hænger på DTU Space i Lyngby.

Vidste du, at træer kan forandre dit liv og klimaet på jorden?

Greenland Trees - vi planter træer på Grønland

I Sydgrønland kan du finde områder med mindre skove. Greenland Trees har plantet mere end 20.000 træer siden 2014. Når man planter træer, støtter det processer i at trække atmosfærisk kuldioxid ned, og det øger biodiversiteten gennem plantning af træer. Samtidig giver projektet mulighed for at støtte børn og unge på Grønland. Derfor involveres lokale også samtidig og de unge engageres i træprojekterne. Projektet giver også viden om træer i Grønland, og det understøtter at genopbygge landskabet efter militære projekter. Træprojektet etableres også, hvor der har ligget gamle militærbaser, på den måde kan man skabe fornyet natur i områder, der har behov for forandring. 

klimaforandringer

Vidste du, at træer kan forandre dit liv og klimaet på jorden?

Nu bliver jeg poetisk, men det må jeg godt som kunstner. “Træer har alle dage været jordens hjerte. Træer hjælper med at genskabe balancer i naturen. Det trækker vejret for jorden. Det renser luften for CO2. Vi kan hjælpe jorden ved at plante træer. Du kan gøre en forskel ved at plante et træ – hver gang du fælder et. Der findes mange organisationer, der ønsker at gøre en forskel ved at plante træer, da videnskaben har vist, at det er naturens egne ressourcer, der på den måde bidrager til at skabe fornyet energi til moder jord. 

 

Træer binder CO2 og reducerer kuldioxid

Vidste du, at skoven er det mest effektive middel til at trække kulstof ud af atmosfæren?

De smukke træer i skoven optager luftens CO2. Det sker i den biologiske proces, når nåle og blade gror på træet. På den måde trækker skovene vejret i gennem træernes lunger. 

Træer og skove trækker på den måde CO2 ud af atmosfæren og lagre det. Det afhjælper naturen og planeten med at reducere de klimabelastninger jorden er udsat for, i forbindelse med kuldioxid.

 

Du kan lære mere om træer på Naturstyrelsens hjemmeside, hvor du kan finde et bibliotek om skoven. Skoven kan også bruges som en beroligende kraft. Det har jeg også skabt et emne om, men det er er en anden historie. 

 

 

Plakat Livets træ - Mette Hansgaard

Livets træ er også dit liv

Træer kan mere end at reducere CO2. Faktisk er de kilde til energi og indre ro. Der var mange gode grunde til at deltage i dette projekt. Derfor var det oplagt for mig, at deltage som frivillig i dette træprojekt.” Træer er inspiration i mine malerier. Livets træ giver energi – både til naturen og til mennesker. Det gavner med frugt. Træer giver fuglene Habitat. Det skåner for vinden. Det suger den overskydende vand, der falder i din have, når det regner lidt for meget. Den omdanner for meget ubalance til balance. Derfor giver jeg hermed budskabet videre med at plante træer. 

Kunsten sætter fokus på klimaforandringerne

Jeg følger med i, hvordan klimaforandringerne har stort effekt på planeten jorden lige nu. Jorden har nået sit klimaks for, hvor mange forandringer den kan klare. 

Klimaforandringerne bliver være, og være. Derfor er det vigtigt for mig, at sætte fokus på jorden i et større perspektiv. Derfor arbejder jeg med kunst-serier, der fortæller om klimaforandringer og naturen. Resultatet af mit arbejde med kunsten kan du opleve i mit galleri i København, hvor jeg også har atelier. 

  

Lige nu følger jeg professor Jason Box i hans arbejde på indlandsisen. Han har en YouTube kanal du også kan følge. Han fortæller ikke kun om is, men også om de større sammenhænge, hvilket gør det interessant. 

 

Du finder Professor Jason Box på YouTube kanalen @JasonBoxClimate

Foredrag om klima-kunst

Foredrag om is afsmeltning på indlandsisen, og hvorfor træer er vigtige - fortalt med kunst

Når temperaturerne stiger på jorden, har det store konsekvenser. Især havene og vejret påvirkes i ekstrem grad, og det påvirker mange dyre arter på jorden, som risikerer at uddø. Du kan finde mere information via forskellige links på denne side. Vidste du for eksempel, at op mod 14 procent af mange arter kan risikerer at uddø? Mange fiske arter skifter vande og begynder at svømme nord eller syd på for at søge den temperatur i havet, som de trives ved. Koralrev er særligt udsatte ved temperaturudsving. Mange af disse forandringer resulterer ind imellem i interne geografiske magtkampe om fiskeri, og det kan give ubalancer i overfiskeri. Der skal ikke mere end 1,5 % stigninger til før at balancen skævvrides. 

Du kan læse mere om seneste nyt om klima-målene fra Altinget.dk

Vejrforandringer giver globale udfordringer

Der sker mange forandringer i naturen, når temperaturerne stiger. På indlandsisen opstår der grålige små sorte bakterier, der opstår på  grund af vejr forandringerne. Senest er det begyndt at regne meget på isen. Vandet er meget tungere en sne, og derfor betyder det meget, at der kommer disse forandringer. Der opstår hurtigere sprækker, som giver en effekt til endnu mere afsmeltning, og det giver øgede og stigende havstigninger på verdensplan. Det er faktisk Ikke mærkeligt, at verdenen oplever flere oversvømmelser end normalt. Samtidig opstår store tørke områder, og derfor ses de mange skovbrande i takt med flere voldsomme storme. 

Vil du også følge en forsker, der oplyser om videnskabelige baggrunde for de forandringer der sker i forhold til klimaforandringer? så kan du overveje at følge Jason Box eller købe hans bog, Faster han Forecast på hans website sila.cool – Vidste du, at du også kan finde Jason i den prisbelønnede dokumentarfilm, Into the Ice.

Foredrag - Book en kunstner

Du kan booke Mette til et foredrag med din kunstforening eller organisation

Mette holder foredrag i Kunstforeninger og virksomheder eller i organisationer. Du kan booke et foredrag ved at kontakte Mette Hansgaard. metteskunst@gmail.com tlf. 42 68 09 00

 

Du kan vælge imellem to foredrag. 

A) Kunst og klima ekspedition til Grønland estimat 30 minutter

 

B) Livspower med kreativitet. Design dit liv med kreativitet og nå nye mål. 20 – 40 minutter.

 

Det koster kr. 1.800 kr. + moms og eventuel en overnatning for ca. 20 minutter. 

 

Du kan følge mig på Instagram og Facebook på Galleri Hansgaard @artbymettehansgaard

Jeg har også en YouTube kanal på @kunstogkurser som handler om kunst og kurser i akvarel og maleri.  

 

Tak fordi du læser denne side som er med copyright – https://mettehansgaard.dk/

Please find this page in english on:
malerier-grønland-artkis

Skriv et svar