Farveblanding i akvarel sådan gør du

Farveblanding i akvarel

Velkommen til Mettes blog. På denne side vil jeg fortælle dig om farveblanding i akvarel.

Når du blander farver i akvarel, opnår du mange forskellige nuancer med dine akvarelfarver. Derfor kan det være en god ide at træne farveblandinger. Det gør du ved at lave nogle øvelser. Akvarel øvelser vil styrke dig i at blive bedre til at blande farver.

Farveblanding i akvarel - sådan gør du

Start med at finde tre grundfarver som primærfarver. Det skal være gul, rød og blå. Brug en spids pensel og et stykke akvarelpapir 300 grams. Så er du klar til at lave eksperimenter med akvarelfarver. Kun ved at træne farveblandinger kan det læres. At male med kun tre primærfarver, kræver lidt tålmodighed og en lidt erfaring med at male akvarel.

Har du nogen sinde tænkt på, at du kan blande alle farver i regnbuen med kun 3 primærfarver. Det kan du, fordi primærfarverne udgør kernen i alle de andre farver. Primærfarverne er den gule akvarelfarve, den røde og den blå farve. Det har en betydning, hvilken blå du vælger at bruge. De tre primærfarver giver dig adgang til at kunne male ALLE farver på jorden.

Hvad er sekundær farver

Sekundærfarverne er de farver, der opstår, når du blander primærfarverne parvis to og to. Sekundær farverne er grøn, orange og violet.

Det betyder, at hvis du blander gul med blå, så opnår du sekundærfarven grøn. Blandet du farven rød med gul, bliver farven til sekundær farven orange. Blander du rød med en blå farve, vil farven blive violet, som er en sekundær farve. Dette er altså vores sekundærfarver.

Vælg cadmium gul, kadmium rød og ultramarine blå til at begynde med.

Når du skal i gang med at blande farver, vil du opdage, at det ikke er ligegyldigt, hvilken blå du bruger. Du kan kryds mixe farver. For eksempel er den lemon gule mere klar og kold en den mere varme cadmiumgule farve. Den ultramarine er mere brækket i tonen end hvis du bruger cyan blå. Derfor må du prøve dig frem. De violette toner skabes med rød og blå. Der kan være stor forskel på lilla i mørk blålig tone, og en lille med et rødligt skær. Det er her i mellem, at træning giver dig viden.

Brug en tallerken til at blande farver på

Et godt tip til dig er at bruge en lille hvid tallerken til at blande farverne på. Akvarelfarver hæfter ikke på porcelæn. Derfor er det smart at bruge som redskab. En plastik tallerken kan også bruges. paptallerkner kan bruges, men husk at pap er karton, og papir suger akvarelfarven til sig, derfor anbefales det ikke.

Sekundærfarverne er grøn, orange og violet

Når du maler, kan du vælge at blande farver. Eller du kan vælge at købe farverne i en æske, hvor du har alle regnbuens farver. Til begyndere anbefaler jeg, at du køber farverne først. Dernæst kan du træne farveblanding med kun tre farver bagefter. Når jeg anbefaler det på den måde, skyldes det, at det kan være meget svært at opnå de rigtige toner til at begynde med. Især hvis du ikke har nogen til at guide dig. Tertiære farveblandinger med kun tre primærfarver

Okker, engelsk rød, brun, grå og sortbrune nuancer er tertiære farver.

I første step med farveblanding møder du viden om at blande den sekundære farve. Når de er blandet, vil du skulle træne at blande de tertiære farver. Det er de nuancer der opstår, når du tilfører en tredje farve til din sekundære farve.

Hvordan opstår en tertiær farve?

Lad os antage at du har blandet en orange sekundær farve af gul og rød, som er primærfarver. Nu tager du en dråbe blå i farven, og farveblander det på en tallerken. Du vil opleve at farven brækker. Den bliver brunlig, måske okker – måske bliver den mørke brun. Afhængig af mængden af rød, gul og blå vil du kunne forandre tonen i din farveblanding. De tre primærfarver blandet sammen i procentuelt fordelt mix, vil give dig et resultat. Så her er et tip mere. Vil du have farven mørkebrun  bør du dominere mængden af rød og blå. Ønsker du den mere okker, så skal gul dominere over rød, og der skal kun 1 % blå ca. Ønsker du farven rødbrun, må du vægte den røde farve højest. Brække den med 8% blå og tilføre gul ellers bliver den lilla.

 

Tak fordi du læser med. Dette blogindlæg er skrevet af Mette Hansgaard, som underviser på Kunstogkurser.dk

Skriv et svar